Home / Reisinformatie / Afrika / Zuid-Afrika / Safari met kinderen, de beste landen en tips!
tuinroute safari

Safari met kinderen, de beste landen en tips!

Wil je ook de Big Five zoeken met je kleintje? Maar weet je niet of een safari met kinderen wel haalbaar is? Bloggers Esmeralda en Tikva zeggen: ja, dat kan! In dit blog geven we je tips voor je eerste keer op safari met kinderen in Afrika. We beantwoorden de meest gestelde vragen. Vanaf welke leeftijd kan je met kinderen op safari? Waar kan je op een malariavrije safari? En hoeveel kost het nu om samen de Big Five te spotten?

Safari met kinderen

Safari kan ook met jonge kinderen. Weliswaar hangt het van je kinderen af, moet je jezelf goed bewust zijn van veiligheidsregels en kan je niet overal heen, maar toch: het kan!

Blogger Esmeralda nam haar zoontje voor het eerst mee op safari toen hij twee was, terwijl blogger Tikva juist bewust wachtte tot haar dochter zes was. Stel jezelf de volgende vragen als je met je kinderen op safari wil:

  • Wordt mijn kind echt enthousiast van dieren? Ook langer dan 5 minuten? Dagen achter elkaar?
  • Hoe gaat je kind ermee om als er een uur niks te zien is?
  • Luistert je kind goed, is hij of zij stil als een gids dat zegt?
  • Heeft je kind blaascontrole (je kunt niet zomaar langs de kant van de weg stoppen)?

Tijdens een gamedrive of gamewalk ga je onder begeleiding van een professionele gids (een ranger) op zoek naar wilde dieren: je gaat “op safari”. Dit doe je meestal in een wildpark of wel een gamereserve. De ranger weet veel van de natuur en zal er alles aan doen je zoveel mogelijk te laten zien en te leren. Een gemiddelde gamedrive (per jeep) of gamewalk (te voet) duurt tussen de 2 en 4 uur. Omdat de meeste dieren ’s morgens vroeg en laat in de middag actief zijn, vinden de gamedrives- en walks meestal dan plaats.

Niets spannender dan per jeep, per boot of zelfs te voet op zoek te gaan naar de Big Five. De sensatie van je zintuigen die op scherp staan. Het speuren met de verrekijker. De adrenaline die je voelt als je oog in oog staat met dieren die je normaal alleen in de programma’s van Freek Vonk ziet. Op safari met kinderen is echt heel gaaf, mits ze net als jou er plezier in hebben.

tuinroute safari
tuinroute safari

Beste landen in Afrika voor een safari met kids

  • Zuid- Afrika
    • Betaalbaar, self-drive opties (ook zonder 4×4), malariavrije safari mogelijk, grote keuze aan (nationale) parken
    • Veel lodges in privéparken hebben leeftijdeisen
    • Goed te combineren met bijvoorbeeld Kaapstad en de Tuinroute
  • Namibië
    • Betaalbaar, self-drive opties (ook zonder 4×4), kinderen onder 16 zijn gratis in nationale parken
    • Lange reisafstanden, veel lodges in privéparken hebben leeftijdeisen
    • Malariarisico in bepaalde regio’s en periodes
  • Botswana
    • Veel wilde dieren, self-drive opties (mits je een 4×4 hebt), ongerept en nog écht wild
    • Niet geschikt voor jonge kinderen door lange afstanden en niet-omheinde accommodaties.
    • Veel lodges hebben leeftijdeisen.
    • Duur, malariarisico in bepaalde regio’s en periodes
  • Zimbabwe
    • Veel wilde dieren, ongerept, self-drive opties (mits je een 4×4 hebt)
    • Goed te combineren met Victoria Falls
    • Duur, altijd malariasrisico
    • Veel lodges hebben leeftijdeisen
    • Veiligheidssituatie onzeker
  • Tanzania
    • Geen leeftijdeisen, bijzondere parken, georganiseerd, goede combi met strandvakantie
    • Duur, altijd malariarisico
  • Kenia
    • Geen leeftijdeisen, ook goedkope parken
    • Veiligheidssituatie onzeker
    • Bijna overal malariarisico

Safari met kinderen in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is het meest populaire land voor een safari met kinderen. Dit is ook logisch, want je kunt er over het algemeen goedkoper naar toe vliegen dan naar de andere landen. Bovendien kan je kiezen voor een self-drive safari wat ook nog eens een stuk scheelt in de kosten. Er is een ruime keuze aan parken en je kunt kiezen voor een route waarbij je niet in malariagebied komt.

Minder positief aan Zuid-Afrika vinden wij dan wel weer dat rijden over een asfaltweg door een park wel wat van de beleving weg kan nemen. Bovendien heb je (als je uitsluitend kiest voor self-drives) geen gids die je helpt de dieren spotten. Ook hebben veel lodges een leeftijdsgrens iets waar je met jonge kinderen echt tijdens het plannen van je vakantie goed op moet letten. Ga je in onze zomervakantie dan is het hier ook kouder dan in de rest van de landen en je kunt Zuid-Afrika dan niet combineren met een strandvakantie.

Nationale parken of privéparken voor een safari met kinderen

Waar moet je zijn? In Zuid-Afrika is een duidelijk onderscheid tussen nationale parken en privéparken waar je op safari kan. Het belangrijkste verschil zit ‘m in twee dingen: de kwaliteit van de gamedrives en de prijzen. Die laatste verschillen van enkele tientallen tot duizenden euro’s per nacht. Gelukkig zit daartussen een behoorlijk aanbod van betaalbare accommodaties waar je met kinderen terecht kan.

Bij de meeste lodges boek je op basis van volpension en zitten één of meerdere gamedrives per dag bij de prijs inbegrepen. Dit lijkt duur, maar wanneer je accommodatie, eten en activiteiten los moet boeken ben je vaak duurder uit. Dit is dus zeker het overwegen waard!

Op Booking.com vind je het grootste aanbod van accommodatie, ook in Zuid-Afrika, van luxe villa’s, B&B’s tot lodges. Bovendien kan je eenvoudig selecteren in welke prijsklasse je zoekt en aangeven dat je alleen de plekken wil zien die een familiekamer hebben. Zo vind je de juiste accommodatie voor je eerste keer op safari met kind.

Check wel altijd even de uitgebreide voorwaarden voor je boekt. Veel (duurdere) privéparken accepteren geen kinderen onder de 12 of zelfs 16 jaar. Ook als je er wel mag verblijven met jongere kinderen betekent dat niet dat ze ook automatisch mee mogen tijdens de gamedrives.

tuinroute safari

Esmeralda verbleef tijdens de reis naar Zuid-Afrika met haar zoontje van twee jaar in Kololo Game Reserve. Dit reservaat van Nederlandse eigenaren is ideaal als je met kinderen reist. Het ligt in de Waterbergen op ongeveer 3 uur rijden van Johannesburg en is malariavrij. Je verblijft er in huisjes die verspreid rondom het restaurant met zwembad liggen.

Je kan er verblijven op basis van self-catering en zelf voor je eten zorgen in de keuken van je huisje. Esmeralda koos voor de optie met ontbijt en avondeten, wat erg goed beviel. Voor kinderen is er iedere avond een speciaal menu met aangepaste porties en dat viel prima in de smaak.

Het reservaat is ongeveer 3000 hectare groot en is thuis voor onder andere giraffes, zebra’s, wrattenzwijnen en impala’s. Kies je voor het verblijf op basis van halfpension, dan mag je iedere dag op gamedrive in Kololo. Omdat er geen gevaarlijke (roof)dieren in Kololo zijn, is dit met kleine kinderen een uitstekende kans om kennis te maken met safari!

Wil je toch op zoek naar de Big Five? Ook dat kan, want Kololo grenst aan Welgevonden Game Reserve waar je ook op gamedrive kan. Deze gamedrives zijn, in tegenstelling tot in veel andere parken, toegankelijk voor alle leeftijden, maar er is in Kololo ook oppas beschikbaar mocht je zonder kinderen willen gaan.

Je kan ook zelf wandelen en mountainbiken (met kinderzitje!) in het Kololo reservaat, waarbij je zomaar oog in oog kunt komen te staan met een giraffe of een kudde zebra’s. Dit is voor zowel ouders als kinderen een echte belevenis!

Andere kindvriendelijke privéparken en lodges zijn onder andere: Tau Lodge in Madikwe Reserve, Rhino River Lodge in Manyoni Private Reserve en Ku Sungula in Balule Reserve bij het Kruger NP. Check hier al onze kindvriendelijk hotels in Zuid-Afrika. Of lees ons blog over malariavrije safariparken in Zuid-Afrika.

Safari met kinderen in Tanzania

Tanzania is een geweldig safaribestemming met hele mooie parken, zoals de Serengeti, de Ngorongoro krater en Lake Manyara. Bovendien zijn er (op enkele lodges na) geen eisen aan de leeftijd van je kind. Safari’s in Tanzania zijn goed georganiseerd en het niveau van zowel de gidsen, auto’s en lodges of campsites ligt hoog. Dat mag ook wel, want de prijzen die de overheid vraagt voor de entree van de parken zijn een stuk hoger dan in veel andere landen. Ik zal er niet omheen draaien: een safari in Tanzania is duur. Daarnaast moet je in Tanzania altijd malariapillen slikken.

safari tanzania

In Tanzania is het heel ongebruikelijk een self-drive te doen en tenzij je lokaal een auto hebt, is dit financieel ook niet aantrekkelijk. Je gaat dus altijd op pad met een gids die je kan helpen de dieren te spotten. Meestal huur je een auto met alleen je eigen gezin, maar soms kan je ook aansluiten bij een groep en zo de kosten van een auto delen. Je kunt in Tanzania zowel op kampeersafari als verblijven in lodges.

De meeste gezinnen combineren een safari met een aantal dagen aan het wondermooie strand van Zanzibar. Onze zomervakantie is daar ideaal voor. Er is een groot aanbod van binnenlandse vluchten die van Arusha (de safari hub) naar het eiland vliegen.

De noordelijke parken zijn veruit favoriet en deze zijn logistiek het makkelijkste om te bezoeken. Ook wij kozen voor deze parken. Wil je toch wat anders, dan zijn er nog tientallen andere parken verspreid over het land. Voor meer informatie lees onze blogs over Tanzania met kinderen.

route-tanzania-zanzibar

Safari met kinderen in Kenia

Kenia was altijd een populaire safaribestemming, met natuur en dieren, vergelijkbaar met Tanzania maar dan voor een lagere prijs. Jammer genoeg is de veiligheidssituatie de laatste jaren erg onrustig. Niet perse in de safari gebieden, maar wel aan de kust en veel gezinnen combineren safari toch graag met een paar dagen aan de zee. Check van te voren het actuele reisadvies. Behalve voor Nairobi National park moet je overal malariapillen slikken.

Twee leuke en goedkope parken in Kenia zijn het Nairobi National Park en het Hell’s Gate National Park. Nairobi National Park is een mooi park aan de rand van de stad. Het contrast met wilde dieren en de skyline van Nairobi is best grappig. Als je geluk hebt zie je hier zoals wij de zeldzame zwarte neurshoorn. Je kunt dit park goedkoop ontdekken in het weekend met de Kenya Wildlife Service shuttle safari, een bus die dan voor locals en toeristen door het park rijdt of je kunt op elke andere dag een privétour boeken.

Het Hell’s Gate National Park is een klein park, ongeveer drie uur vanaf Nairobi. Omdat hier geen gevaarlijke dieren leven kan je op eigen gelegenheid een wandeling of fietstocht door het park maken. Bijzonder om tussen de zebra’s te fietsen en erg leuk met kinderen.

Voor de echte safaribelevenis in Kenia ga je echter natuurlijk naar de grote parken zoals de Masai Mara, Lake Nakuru of Tsavo.

Waar moet je op letten bij het maken van een safari met kinderen?

Maak voor je een vakantie boekt en die droom van een eerste keer op safari uitkomt voor jezelf, een eerlijke afweging. Kan je kind het aan om een aantal uur achter elkaar in een open jeep te zitten? Is hij of zij in staat op momenten dat jij dat vraagt stil te zijn? Deze twee vragen zijn belangrijk omdat ze te maken hebben met jullie veiligheid. Je moet te allen tijde luisteren naar de ranger en zijn instructies kunnen opvolgen.

Doe-het-zelf-safari of georganiseerd

Voor wie geen zin in of budget heeft voor een safari met een gids, is er in een aantal landen de mogelijkheid om zelf op pad te gaan. Vooral in Zuidelijk Afrika is dit gebruikelijk, in Oost-Afrika (Kenia & Tanzania) niet echt en bovendien vaak ook nog eens duurder tenzij je daar woont en geen auto hoeft te huren.

In veel van de nationale parken in Zuid-Afrika, Namibië en Botswana mag je zelf, met je eigen voertuig, rondrijden en op zoek gaan naar wilde dieren. Dit is vooral met kleine kinderen een uitstekende optie, omdat je zelf je tempo en je stops kan bepalen en daarbij zeker weet dat je andere gasten niet tot last bent. Zorg dat je voldoende eten en drinken bij je hebt, koop een plattegrond en informatiegids aan de poort en rijden maar!

In de grotere parken zijn restcamps met restaurants, toiletten en winkeltjes voor een tussenstop. Ook hebben de meeste parken omheinde picknickplaatsen, compleet met ingebouwde barbecues, zitjes en toiletfaciliteiten. Om zelf te rijden in Zuid-Afrika met kinderen zijn onder andere Kruger NP, Hluhluwe-Imfolozi NP, iSimangaliso Wetland Park, Pilanesberg NP en Addo Elephant NP erg geschikt. De laatste twee zijn ook nog eens malariavrij.

Gezinsvakantie Zuid-Afrika

Ieder park heeft zijn eigen bijzonderheden. Zo kan je in Addo Elephant NP de olifanten bijna niet missen, is Kruger NP bekend om zijn grote variëteit aan dieren en moet je voor het spotten van neushoorns in Hluhluwe-Imfolozi zijn. Tip van Esmeralda: zij vinden ook iSimangaliso Wetland Park erg mooi, omdat dit aan de kust ligt en je hier ook de mogelijkheid hebt het strand te bezoeken.

safari tanzania lodge

Een privé jeep of delen met een groep

Kies je voor een privésafari of ga je in een groep? Wat gebruikelijk is verschilt ook een beetje per land.

In Zuid-Afrika hebben de meeste lodges jeeps waar je met 6 tot 10 personen in kan, dit betekent dat je meestal met andere gasten op de gamedrive gaat. Het kan ook zo zijn dat je wel met je kleine kinderen op gamedrive mag, maar verplicht bent om extra te betalen om alleen met je gezin in de safariauto te zitten.

Overweeg of je het risico wil nemen anderen tot last te zijn. Een park zonder Big Five is een stuk minder gevaarlijk en dus zeker het overwegen waard. Misschien iets minder spectaculair, maar goed om mee te beginnen en ook erg indrukwekkend!

In veel kindvriendelijke lodges zijn vaak speciale gamedrives voor kinderen, zelfs voor peuters en kleuters. Deze gamedrives duren minder lang en de ranger is speciaal getraind om met kinderen om te gaan en ze van alles te leren. Ideaal voor wie safari met kinderen toch nog een beetje spannend vindt.

Het is ook het overwegen waard een privésafari te doen met een eigen jeep en ranger. Je kan dan je eigen tempo en route bepalen en terugkeren naar de lodge wanneer je kleintje het toch niet zo leuk vindt als gedacht. Check van tevoren of dit tot de mogelijkheden behoort in de accommodatie die wil boeken.

zuid-afrika met kinderen

Wat neem je mee op safari voor je kind

Goede voorbereiding is een must Als je dan ervoor kiest je kind mee te nemen op safari, bereid je dan goed voor. Zorg voor warme kleding en een pet of hoed. Vooral tijdens de gamedrives ’s ochtends kan het erg koud zijn in een open jeep. Een verrekijker is tijdens een gamedrive onmisbaar en kinderen vinden dit ook geweldig. Koop een speciale kinderverrekijker. Ook een goede gids met daarin foto’s van dieren en hun sporen is leuk. Bij ons deed ook een stickervel met dieren het erg goed: bij ieder gespot exemplaar eentje plakken!

In de bush zijn weinig of geen toiletten en plaatsen om een luier te verschonen. Houd hier rekening mee. Ook handig om mee te nemen: iets van afleiding zoals een simpel speelgoedje of boekje en een paar snacks/wat te drinken in het geval van acute honger en dorst.

Leg je kind, indien mogelijk, goed uit wat je gaat doen en maak goede afspraken. Realiseer je dat in de meeste jeeps geen autogordels zitten en geen autostoeltjes passen! Het is dus zaak dat je kind tussen jullie in of stevig op schoot zit. Zorg er voor dat je nooit uit de jeep stapt, tenzij de ranger zegt dat dit mag! Luister sowieso altijd naar de instructies, de ranger is “de baas” tijdens de safari en dat is niet voor niets!

safari tanzania met kin verrekijker

Diervriendelijkheid staat voorop

Tot slot nog een waarschuwing. Bij veel lodges en toeristische plaatsen in Afrika is naast de reguliere safari’s, een ruim aanbod aan “interactie met wilde dieren”. Opvangcentra voor cheeta’s, een safari op de rug van een olifant of knuffelen met welpjes. Bedenk goed of je dit wilt.

Natuurlijk is het voor je kinderen een onvergetelijke ervaring om een klein leeuwtje te aaien of op een olifant te zitten. Maar bedenk je goed dat dat welpje op een dag te groot is om geaaid te worden. De kans is groot dat hij dan eindigt in de jachtindustrie. En die olifant loopt heus niet vrijwillig de rondjes met toeristen op zijn rug.

Informeer jezelf goed en weeg af of je dit soort activiteiten verantwoord vindt. Wilde dieren zijn er niet om te knuffelen en door er aan mee te doen ben je mede verantwoordelijk voor het in stand houden van dit soort praktijken.

1 gedachte over “Safari met kinderen, de beste landen en tips!”

  1. Hoi Nicole!

    Leuk dat jullie ook plannen hebben om naar Zuid-Afrika te gaan met jullie zoontje! September/oktober is een hele fijne periode om te gaan en het is een hele toffe bestemming om met kinderen heen te gaan!

    Toen ons zoontje 2.5 was zijn we voor de eerste keer geweest. We zijn toen eerst anderhalve week aan de oostkant geweest, waar we Kololo Game Reserve, de Panoramaroute en het Krugerpark hebben bezocht. Daarna hebben we een deel van de Tuinroute gereden met Addo Elephant Park, Tsitsikamma NP, Plettenberg Bay, Oudtshoorn en Jeffrey’s Bay.

    Vorig jaar zijn we terug gegaan en hebben we de Panaromaroute, Kruger NP, Hluwhluwe NP, Swaziland, Manyoni Reserve, St. Lucia gedaan. Daarna zijn we nog voor een week vanaf Durban naar Kaapstad gevlogen.

    Wat aan te raden is ligt er een beetje aan hoe lang je de tijd hebt, wat je wil doen en of je malariavrije gebieden wil hebben. Mocht je specifieke vragen hebben dan mag je me altijd een berichtje sturen!

    Groeten Esmeralda

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top