Tijdens mijn reis door Zuid-Frankrijk was de Pont du Gard een van de plekken die me echt heeft verrast. Ik had al foto’s gezien, maar pas als je ervoor staat, besef je hoe enorm dit Romeinse bouwwerk is. Bijna 50 meter hoog en al bijna 2000 jaar oud. De combinatie van de indrukwekkende bogen, de wisselende blauwgroene tinten van de rivier en de groene, heuvelachtige omgeving maakt dit extra bijzonder. Maak er een dagvullend uitje van, met fietsen, kajakken, spelen in het water en een bezoek aan een goed interactief museum. Pont du Gard is zoveel meer dan alleen een aquaduct.

De feiten en cijfers
De Pont du Gard is bijna 50 meter hoog en bestaat uit drie lagen met bogen. Het is het hoogste Romeinse aquaduct dat nog bestaat. Het aquaduct werd gebouwd in de eerste eeuw na Christus en maakt deel uit van een 50 kilometer lang systeem dat water van Uzès naar Nîmes transporteerde. Over die hele afstand is het hoogteverschil maar 17 meter. De hellingshoek is zo precies dat archeologen nog steeds niet weten hoe de Romeinen dit zo perfect hebben uitgerekend, laat staan uitgevoerd. Het aquaduct werd eeuwenlang gebruikt, tot ongeveer de zesde eeuw na Christus. Later werd er aan een kant van het aquaduct een brug tegenaan gebouwd.
Hoe kom je bij Pont du Gard
Pont du Gard is goed bereikbaar met de auto. Er zijn twee betaalde parkeerplaatsen: aan de linkeroever (Vers-Pont-du-Gard) en de rechteroever (Remoulins). Beide liggen direct bij de ingang van het terrein.
Fietsen naar Pont du Gard
Wat ook kan, is fietsen naar Pont du Gard. Wij doen dit met Pura Vida. Ze verhuren (eclectische)mountainbikes en gewone fietsen. Er is een makkelijke groene route van ongeveer een uur. Of er is een langere blauwe en rode route voor met de mountainbike. Voor die routes adviseren ze 2 tot 3 uur inclusief stops. Dat is echt goed te doen en dan hoef je niet te haasten. De routes kruizen elkaar regelmatig, dus je kan ook stukjes blauw fietsen en vervolgens stukjes van de rode singletrack nemen. Die laatste is meer gericht op mensen met mountainbike-ervaring.
Wij fietsen de blauwe route. Het is een mooie tocht, over een gravelweg door de weilanden en langs de wijngaarden. Er is maar één plek waar we een grotere weg over moeten steken. De rest is heel rustig. Sommige stukjes gaan door het bos en de beklimming naar het dorpje Vers-Pont-du-Gard is wel even doortrappen, maar op onze e-mountainbike prima te doen. In dit dorpje is een openbaar toilet en we kijken even rond. Vanaf hier zien we het eindpunt Pont du Gard al liggen.
De e-mountainbikes zijn er vanaf 20 inch, geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 6-8 jaar. De reguliere mountainbikes hebben ze ook in kleinere maten. Je kan ook gewone fietsen huren, eventueel met kinderzitje of aanhangwagentje.
Kajakken naar Pont du Gard
Ook dat kan met Pura Vida. Zij organiseren combitours waarbij je eerst gaat kajakken en dan terug fietst. Je parkeert in Remoulins, wordt met een shuttlebusje naar het beginpunt gebracht en peddelt dan over de rivier de Gardon onder Pont du Gard door. De terugweg doe je op de fiets. Deze activiteit kan al vanaf 6 jaar, zolang kinderen kunnen zwemmen. Ik heb dit zelf niet gedaan, maar het lijkt mij wel een ontzettend leuke activiteit.
Museum Pont du Gard
Museum Pont du Gard zit grotendeels onder de grond. Van buiten zie je dus niet hoe groot het eigenlijk is. Dit museum is anders dan andere musea over de Romeinen in deze regio. Hier geen standbeelden en Romeinse mozaïeken, maar loden pijpen en houten stellages.
Hoe konden de Romeinen met de technieken van toen zo’n enorm bouwwerk maken? Een bouwwerk dat bovendien niet aan elkaar zit met cement, maar in elkaar past. Waar komen de enorme stenen vandaan? En hoe kregen ze die zo hoog? Bezoek het museum Pont du Gard en je krijgt het antwoord.
Espace Ludo is het kindergedeelte van het museum. Speciaal gericht op kinderen van 5 tot 12 jaar. Het is een behoorlijk grote ruimte waarin van alles te doen is. Jonge kinderen kunnen bijvoorbeeld winkeltje spelen in een Romeins ingericht marktje. Terwijl wat oudere kinderen kunnen bestuderen hoe het aquaduct is gemaakt en zelf aan de slag gaan met een constructie. Het is een mix van displays met informatie, vragen en opdrachten en werkstations waar je zelf wat kunt maken of bouwen. Erg leuk gedaan.
Lightshow
Elke avond wordt de Pont du Gard verlicht. Soms in het wit, dan weer in een andere kleur. Op bepaalde zomeravonden blijft het daar niet bij, maar is er een sound- en lightshow. Een show met geluid, licht en zelfs drones. Bekijk de officiële site om te zien wanneer je deze show kunt bijwonen.
Wandelen over de top van Pont du Gard
De Romeinen gebruikten het aquaduct niet als brug. Hooguit liepen ze wel eens over de top als het water echt hoog stond. In de middeleeuwen werd het aquaduct steeds meer als brug gebruikt. Niet de top, maar de eerste laag. Daar werden pilaren deels afgebroken zodat je er kon lopen. Uiteindelijk werd er in de 18e eeuw een brug gebouwd direct naast het aquaduct. Dat is de brug die ook nu nog in gebruik is om van de ene naar de andere kant te lopen.
Wist je dat je ook door het aquaduct kan lopen, via de bovenste laag? Dit kan alleen als je deelneemt aan een speciale tour. Dit kan met kinderen van alle leeftijden, je hoeft je geen zorgen te maken over de veiligheid.
We lopen door het oude waterkanaal, wat grotendeels bedekt is met stenen platen. Het voelt een beetje als een grot of een tunnel. Aan het begin en aan het einde heb je een onbedekt stuk, waar natuurlijk een gaaf uitzicht is over de omgeving. Ook best bijzonder: in het aquaduct is het op bepaalde plekken best krap. Dit komt door de kalkafzetting van het water die in honderden jaren is opgebouwd. Hierdoor konden archeologen berekenen hoelang het aquaduct in gebruik is geweest en wat de kwaliteit was van het water dat erdoorheen liep.
Je eindigt de wandeling aan de overkant. Hier kan je door een tunnel lopen en daarna nog enkele overblijfselen zien van het aquaduct. Of ga het paadje in naar rechts en klim nog een klein stukje naar een uitkijkpunt op het aquaduct.
Praktische tips voor je bezoek
Er is horeca en zelfs een klein supermarktje aanwezig bij de entree van Pont du Gard. Daarnaast is er aan de voet van het aquaduct, op de rechteroever, ook nog een restaurant. In de zomermaanden kan het hier heel heet en druk worden. Dan is het slim om te zorgen dat je hier zo vroeg mogelijk bent. Neem ook zwemspullen en handdoeken mee, je kan lekker bootje paden en zwemmen in het de rivier.
Bekijk voor openingstijden en alle entreeprijzen de officiële site van Pont du Gard.