Home / Iran met kinderen

Iran met kinderen

Het is maar een kleine groep ouders die het doen, een vakantie naar Iran met kinderen. Maar ze komen wel stuk voor stuk enthousiast terug vanwege de ontzettend vriendelijke bevolking en de interessante historie.

Iran is niet een typische kindvriendelijke bestemming in de zin dat er weinig pretparken, dierentuinen en zwembaden zijn. Maar aan kleinere en grotere speeltuinen is in de steden geen gebrek. Je kunt reizen met de bus, maar ook met de trein, wat met jonge kinderen wel zo fijn is. 

Iran met kids is niet een bestemming die je in de zomervakantie wil bezoeken, met temperaturen richting de 40 graden. De meivakantie en de herfstvakantie zijn ideaal met temperaturen rond de 25 graden overdag, hoewel het op sommige plekken ook begin mei al richting de 35 graden gaat. In de avond koelt het nog wel af. Check wel of de meivakantie niet samenvalt met Iraans nieuw jaar (Norooz), want dan is het vervoer overvol en veel hotels en bezienswaardigheden sluiten. 

Westerse kinderen zijn heel interessant

"Wanneer je met kinderen door Iran reist moet je je echt voorbereiden op ontzettend veel aandacht. Wij hadden het nog nooit zo erg meegemaakt."

Vertelt een van onze lezers die graag haar ervaringen deelt en naar Iran ging met haar partner en toen tweejarige dochter. Als je over straat loopt, kijken veel mensen even, ze geven een aai over de bol of knijpen in haar wang. Ze geven koekjes en snoepjes, veel koekjes en snoepjes. Voor hen is het de normaalste zaak van de wereld dat ze dat niet aan jou als ouder vragen, maar het het kind gewoon in de hand drukken. Bijna iedereen heeft wel een snoepje in zijn tas zitten, van oude vrouwtjes tot taxichauffeurs. Als je niet wilt dat er al te veel suiker naar binnen gaat, moet je hier dus wel op letten.

Daarnaast willen veel mensen met je kind op de foto, of een foto van jouw kind met een van die van hen. Wees ook niet verbaasd als ze daarvoor je kind gewoon oppakken en neerzetten op de plek die zij willen. Soms mag je er zelf ook nog bij op de foto. Dit gaat af en toe echt heel ver; in Esfahan zat ik met de uk op een bankje te kijken naar de paard en wagens die over het plein rijden en terwijl mijn man wat te eten halen was, komt er een groep jongens van een jaar of 20 langs die een voor een naast ons komen zitten en een selfie maken met haar. Er wordt je vaak verteld dat je echt een heel mooi kind hebt. Hoe jonger en hoe blonder het kind, hoe meer aandacht deze zal krijgen. 

Ze moeten ook erg lachen om zaken als een draagzak met een kind erin, dat kennen ze daar niet. We hebben ook veel gesprekken gehad over hoe wij onze dochter in een tentje lieten slapen en haar op de kamer legden en zelf buiten gingen zitten (babyfoon kennen ze daar ook niet echt, vonden ze hilarisch). In Iran is het heel gebruikelijk dat kinderen tot een jaar of vijf bij de moeder slapen en vaak worden ze helemaal in slaap gezongen en gewiegd. Een kind even laten huilen is eigenlijk not done (Daar hebben we wel discussie met een hostel-eigenaar over gehad die het zielig voor haar vond). Kinderen gaan in Iran ook gewoon laat naar bed, wees niet verbaasd als je ze om 11 uur 's avonds nog gewoon in het park ziet zitten met de ouders.

Ze bemoeien zich ook echt met je kind. Als ze een snotneus had, werd ons aan de lopende band gevraagd of ze ziek was en of we al naar een dokter waren geweest. Soms irritant, maar je went eraan.

Ook als je zonder kinderen daar reist, krijg je veel aandacht. Veel mensen spreken je aan en willen weten waar je vandaan komt. Ook zijn ze heel benieuwd naar wat je van Iran vindt als westerse toerist. Dit is echt vaak gewoon nieuwsgierigheid en er zit verder niets achter.

Het grote voordeel van het feit dat Iraniërs dol zijn op kinderen is dat je kind best wat kan maken. In restaurants vinden ze het vaak totaal niet erg als je kind een beetje zit te spelen of het restaurant gaat verkennen (reken er wel op dat ze terugkomen met weer nieuwe zoetigheid), en ook in de meeste musea en moskeeën knijpen ze voor kinderen absoluut een oogje dicht wanneer het gaat om onder touwtjes doorkruipen. We hebben eigenlijk zelden meegemaakt dat mensen daar boos over werden.

Eten en drinken in Iran

Het eten in Iran is heel geschikt voor kinderen. Het ontbijt is vrij simpel, vaak brood met jam, vers fruit en eieren. Lunch is de meest uitgebreide maaltijd, vaak met rijst, vlees en een salade. Het is niet al te scherp gekruid en met name de kipkebabs zijn erg lekker en goed geschikt voor kinderen. Diner is eigenlijk een wat simpelere vorm van de lunch. Qua groenten is het vaak tomaat en aubergine.

Handig om te weten is dat veel restaurants na de lunch sluiten en dan pas weer rond 19.00 uur of 19.30 uur open gaan. Hier moet je dus wel rekening mee houden in je planning. Iraniërs eten zelf 's avonds pas tegen 22.00 uur of nog later, dus als je om 19.30 uur komt opdraven, ben je vaak de eerste.

Het is in Iran echt nog een uitzondering wanneer een restaurant over een kinderstoel beschikt. Vaak eet je ook met zijn alleen op de grond. De schalen staan dan in het midden op een kleed. Eten doe je met je handen of een lepel. Tip: ga je naar Iran met een peuter neem dan zelf een kleine plastic lepel mee dat eet een stuk makkelijker. 

Op straat zijn genoeg kleine winkeltjes waar je koekjes, ijsjes en andere dingen kunt kopen. Ook zijn er veel winkeltjes met verse groenten en fruit en ze eten veel yoghurt. Daarnaast houden ze in Iran enorm van ijs, vaak softijs, maar we zijn ook veel italiaans-achtig ijs tegengekomen. De smaken zijn soms wel iets anders (saffraanijs of rozenijs), maar ze hebben ook altijd wel vanille smaak. 

Voor luiers en melkpoeder moet je naar een officiële apotheek of naar een drogist. De prijzen vallen mee, wij betaalden ongeveer 4 euro voor 24 luiers. Voor Iraanse begrippen is dat echter best duur! Je kunt het water in hotels over het algemeen goed drinken, maar wil je geen risico lopen met jonge kinderen gebruik dan fleswater om een flesje te maken. 

Vervoer in Iran

De afstanden in Iran zijn groot. Tussen de grote steden kun je gemakkelijk met treinen reizen, ze zijn comfortabel en gemakkelijk met kinderen die niet stil kunnen zitten. Als je een beetje op tijd boekt en mazzel hebt, kun je vaak een privé coupe regelen. Treinen kun je boeken via deze site vanaf een paar weken voor vertrek. Treinen zitten snel vol dus daar moet je wel echt even op letten.

In de trein is soms wel iets te regelen qua eten, wij vonden het zelf fijn om te zorgen voor wat brood en fruit zodat je jezelf kunt redden.

Je kunt ook kiezen voor de bus of voor een een auto met chauffeur. Dat is wel wat duurder, maar is ook goed te doen. Houd er wel rekening mee dat deze over het algemeen geen autostoeltje beschikbaar hebben. Het is in Iran ook normaal om je kind gewoon los op schoot te houden in de auto. Ook in taxi’s is het heel normaal je kind gewoon op schoot te houden.

Voor taxi’s hebben ze hun eigen versie van uber: snapp. Deze app kun je helaas niet meer downloaden op je iPhone (Trump heeft het verboden). Locals gebruiken deze app zelf veel, hij is ook echt heel handig (en taxiritjes zijn vaak iets goedkoper). Je kunt eigenlijk altijd wel vragen of een local via de app een taxi voor je wil regelen, maar je kunt ook een Iraanse simkaart aanschaffen voor je reis, dan kun je de app zelf ook gebruiken.

Bezienswaardigheden Iran met kinderen

Een vakantie in Iran met kids draait toch vooral om cultuur. Je moet dus een beetje creatief zijn om het ook leuk te maken voor kinderen. 

Wat ideaal is, is dat in elke stad wel een park is te vinden met een speeltuin voor kinderen. Soms alleen een glijbaan en een schommel, soms een heel klimtoestel met glijbanen en een keer zelfs met een mini-reuzenrad en trampolines. Ze kunnen er zelf makkelijk andere kinderen ontmoeten en je ontmoet er zelf andere Iraanse ouders voor een praatje.

Sommige grote hotels hebben zwembaden maar deze zijn gescheiden voor mannen en vrouwen. Als niet-hotelgast kun je voor een paar euro daar vaak ook gebruik van maken en soms kun je als gezin het hele zwembad afhuren. Ook zijn er openbare zwembaden, maar die zijn natuurlijk ook gescheiden. Lekker afkoelen kan ook bij de fonteintjes. Zoals op het grote plein van Esfahan, daar zie je veel kinderen spelen. Voor mannen is het dan prima om je broekspijpen op te rollen en erbij te gaan, als vrouw is dit echt niet de bedoeling.

Verder kun je gemakkelijk tours doen met een privégids en als je er eentje vindt die kinderen geweldig vindt, dan maken ze er wel iets leuks van voor ze. Zo gingen wij de woestijn in met een gids die speciaal met ons op zoek ging naar een grote kudde kamelen zodat onze dochter de helft van ons ontbijt aan de kamelen kon voeren. We hadden echter ook de omgekeerde ervaring met een gids die zich enorm ergerde elke keer dat onze kleine door hem heen begon te praten. 

Kindvriendelijk accommodatie in Iran

Je hebt in elke stad wel een groot hotel, maar je kunt met een kind beter slapen in de kleinere traditionele hotels (heten vaak guesthouse/hostel/familyhouse). Deze hebben vaak een paar kamers rondom een binnenplaats/tuin en worden meestal gerund door een familie. De sfeer is er wat meer ongedwongen en de binnenplaats is een soort gezamenlijke woonkamer waar je 's avonds als de kleine slaapt nog even lekker kunt zitten met een pot thee. Je hebt wat meer persoonlijk contact met de eigenaren en vaak helpen ze je met het regelen van tours, gidsen, chauffeurs etc.

Het voordeel van deze hotels is daarnaast dat je een binnenplaats hebt die zorgt voor een natuurlijke ruimte waar je kind vrij kan spelen zonder directe toegang tot de straat. En meestal is het geen probleem om op een warme dag lekker in de fontein te spelen.

Deze guesthouses/hostels hebben vaak wel websites en zijn goed bereikbaar via email/Whatsapp. Als je uitlegt dat je met een kind reist, hebben ze vaak wel een familiekamer beschikbaar met een tweepersoonsbed en nog een of twee losse bedden. Prijzen voor overnachtingen in dit soort hotels zitten een beetje tussen de 35 en 50 euro per nacht.

Reisverhalen en tips Iran met kinderen

Lees meer
Lees meer
Scroll to Top