Home / Reisinformatie / Azie / Japan / Hiroshima met kinderen: een onvergetelijke reiservaring

Hiroshima met kinderen: een onvergetelijke reiservaring

Bij Hiroshima denk je direct aan de atoombomaanval in 1945. Maar Hiroshima is zoveel meer! Het is een levendige stad, met vriendelijke bewoners en er hangt een ontspannen sfeer. De bezienswaardigheden in het compacte centrum zijn makkelijk te voet of op de fiets te verkennen. Cindy neemt je in dit blog mee en laat je zien waarom Hiroshima zo’n mooie bestemming is voor een gezinsvakantie.

Hiroshima kasteel

Je kunt Hiroshima bezoeken op een dagtrip vanuit Kyoto of Osaka. Dat lijkt me vrij intens met kinderen en doet de stad ook geen recht. Ik raad aan om hier 1 of liefst 2 nachten te verblijven. Dan heb je alle rust om niet alleen de geschiedenis van de stad te bekijken, maar ook de ontspannen sfeer van de stad te ervaren. En om bijvoorbeeld een dagtrip naar Miyajima te maken.

Hiroshima ligt in het zuidwesten van Japan, op het eiland Honshu. Hiroshima is makkelijk te bereiken met de Shinkansen, de Japanse hogesnelheidstrein. De reis vanuit Osaka duurt zo’n anderhalf uur en vanuit Tokyo ongeveer 4 uur. Maak je reis met de Shinkansen compleet en neem net als de Japanners een bento-box (Ekiben) mee voor onderweg. Deze lunchpakketjes zijn alleen te koop op shinkansen-stations.

We kochten een 7-daagse Sanyo San-in Area Pass voor deze regio. Hiermee reisden we naar Osaka, Kyoto, Hiroshima, Miyajima en Fukuoka. Met deze JR-kaart mag je ook gratis gebruikmaken van de Hiroshima Loop Bus en van de ferry naar het eiland Miyajima.

Wat te doen in Hiroshima met kinderen

Hiroshima Peace Memorial Park en Museum

In Hiroshima kun je natuurlijk niet om de geschiedenis heen. Op 6 augustus 1945 werd Hiroshima aangevallen met atoombom ‘Little Boy’. Het Peace Memorial Park en Museum staan helemaal in het teken van deze aanval en de gevolgen daarvan. Het park van wel 120.000 vierkante meter was ooit het culturele en economische centrum van Hiroshima. Nu is dit gebied een groot vredesmonument. Wij bezoeken dit park en het bijbehorende museum met een gids. Op zijn advies zijn we er direct na de opening, dan is het nog rustig in het museum.

Hiroshima Peace Memorial Park en Museum

Het museum laat de aanloop naar de aanval met de atoombom zien en laat zien wat de gevolgen waren. Ingetogen, maar krachtig en juist daardoor zo aangrijpend. De grote voor- en na-foto’s van dit gebied maken veel indruk. Net als de vele persoonlijke verhalen, foto’s en voorwerpen. Een houten slipper, het enige dat een moeder terugvond van haar peuterdochter. Het zakhorloge dat stilstaat op de tijd van de inslag. Maar ook akelige foto’s van verbrande slachtoffers. Persoonlijke verhalen en video’s over de slachtoffers, overlevenden en nabestaanden. We zijn er stil van en lopen met een zwaar gevoel in onze buik weer naar buiten.

Hiroshima Peace Memorial Park en Museum

Het is fijn om na het museumbezoek door het Peace Memorial Park te wandelen, dat helpt om de vele indrukken en verhalen te laten bezinken. De miezerregen van vandaag past precies bij ons gevoel. In het park bekijken we verschillende monumenten, zoals een 360-gradenfoto van Hiroshima opgebouwd uit 140.000 steentjes, een voor elk slachtoffer dat in 1945 is gevallen in Hiroshima. De Flame of Peace, die pas zal doven als er geen nucleaire wapens meer zijn in de wereld. En het ontroerende kindermonument, waar je de klok kunt luiden voor vrede en gezondheid voor kinderen in de hele wereld.

Hiroshima Peace Memorial Park en Museum

Dit kindermonument staat nu symbool voor alle kinderen die door de atoombom omkwamen in Hiroshima. Oorspronkelijk is het opgericht ter nagedachtenis aan het 12-jarige meisje Sadako Sasaki. Zij kreeg 10 jaar na de atoombom leukemie en wilde 1.000 kraanvogels vouwen in de hoop te genezen, maar tevergeefs. Rondom het monument hangen kleurrijke trossen met duizenden kraanvogels van schoolklassen uit de hele wereld.

Terwijl je door het park loopt, kun je steeds het beroemde Hiroshima Vredesmonument zien, ook wel A-Bomb Dome of Genbaku Dome genoemd. Dit gebouw lag vlak bij het inslagpunt van de atoombom en was het enige gebouw dat overeind bleef. Nu staat dit Vredesmonument op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is het bekend als hét symbool van de atoombomaanval.

Wij boekten een privérondleiding van 3 uur met gids, dat was zeker de moeite waard, we kregen interessante achtergrondinformatie in het museum en over de monumenten in het park. Je kunt dit gebied ook prima op eigen houtje verkennen, alle informatie en de vele verhalen zijn namelijk ook in het Engels. Het park is gratis te bezoeken, voor het museum betaal je een kleine entreeprijs (200 yen in 2024). Tip: boek je ticket vooraf online, dan mag je namelijk 1 uur voor of na de officiële openingstijden naar binnen. Veel gezinnen boeken een fietstocht met gids waarbij je de highlights van de stad bezoekt, waaronder dit park en museum.

Is een bezoek aan Hiroshima Peace Memorial Museum geschikt voor kinderen?

Hiroshima is veilig, er is nu geen nucleaire straling meer en ook het water is veilig om te drinken. Het park en de monumenten zijn sowieso geschikt om met kinderen te bezoeken. Er hangt een fijne rustige sfeer in het park. Met mooi weer komen hier veel mensen om te picknicken, wandelen of te sporten.

Het museum is een ander verhaal. Of een museumbezoek geschikt is voor jouw kind, kun je zelf het best beoordelen. Ik denk dat het per kind en per leeftijd verschilt. Het ene kind is gevoeliger dan het andere. Mijn zoon was 9 toen we Japan voor het eerst bezochten en wilde toen absoluut niet naar Hiroshima, hij sliep al slecht bij het idee van het leed dat hier heeft plaatsgevonden. Bij onze tweede reis naar Japan was hij 15 en stond een bezoek aan Hiroshima juist hoog op zijn wensenlijstje, omdat hij zo geïnteresseerd is in de geschiedenis.

Voor hele jonge kinderen lijkt het museum mij wat minder geschikt, er zijn best heftige beelden te zien van slachtoffers met brandwonden. Ook is het geen interactief doe-museum, dus misschien vinden je kinderen het wat saai in het museum. Jullie kunnen bijvoorbeeld ook opsplitsen, zodat jullie als ouders om beurten het museum kunnen verkennen terwijl de ander met de kinderen in het park blijft voor een picknick of een wandeling. Tegenover het Vredespark, aan de andere kant van de rivier, is een kleine speeltuin in Otemachi Daiichi Park.

Hiroshima Castle

Vanuit het Peace Memorial Park wandelen we naar Hiroshima Castle, dat is nog geen half uur lopen. Hiroshima Castle ligt in een groot park met slotgracht eromheen. Het huidige kasteel is een reconstructie na de atoombomaanval. Je kunt de toren beklimmen voor een mooi uitzicht over de stad en in het kasteel zit ook een klein museum over de geschiedenis van de samurai en de cultuur van Hiroshima. Alle informatie is helaas in het Japans. Wij sloegen dit daarom over en hebben het kasteel van buiten bewonderd. Leuk om gezien te hebben, wat ons betreft geen must-visit als je al andere kastelen hebt bezocht in Japan.

Hiroshima met kinderen kasteel

In dit park ligt ook een tempel, na het bezichtigen van de tempel halen onze kinderen hier een sierlijke kaligrafie en stempel voor hun speciale goshuinboekje. Een leuke traditie waar alle tempels in Japan aan meedoen. Je kunt ook stempels sparen in Japan, deze zijn verkrijgbaar bij bezienswaardigheden zoals Hiroshima Castle en het Peace Memorial Park, maar ook bij treinstations en musea. Hiervoor heb je wel een apart boekje nodig, deze stempels horen niet in het speciale goshuinboekje.

Hiroshima met kinderen kasteel

Mitaki-dera tempel

We sluiten deze dag in Hiroshima af bij de prachtige Mitaki-dera tempel. Wat een fijne en idyllische plek! Deze Boeddhistische tempel ligt midden in de bossen van Mount Mitaki. Het is hier heerlijk koel onder de bomen, zelfs op een drukkend warme zomerdag. Want ondanks de miezerregen in de ochtend is het deze middag warm in de stad. De ligging van dit tempelcomplex is prachtig, ik denk dat het hier in de herfst nóg mooier is als alle bladeren rood kleuren.

Mitaki-dera tempel

Behalve de pagode van 2 verdiepingen vind je hier mooie beelden en gedenktekens voor de slachtoffers van de atoombom. Je wandelt over smalle bruggetjes langs kleine beekjes naar de 3 watervallen waar de tempel naar vernoemd is (mitaki-dera betekent letterlijk 3 watervallen). Langs het pad staan kleine stenen jizo-beelden, die deels met mos begroeid zijn. Jizo is de beschermer van vrouwen, kinderen en reizigers en deze beeldjes dragen vaak een rood petje en slab.

Mitaki-dera tempel

De tempel heeft ook een klein theehuis waar je kan lunchen. Er leiden een aantal wandelpaden de berg op naar het uitkijkpunt op de top. Daar hebben wij helaas geen tijd meer voor, we zijn hier aan het eind van de middag, maar de tempel blijkt maar tot 17 uur open. Echt jammer, we hadden hier wel uren kunnen ronddwalen.

Je kunt het best het openbaar vervoer of een taxi nemen om hier te komen. Vanaf Mitaki-station is het nog ongeveer 20 minuten omhoog lopen.

Mitaki-dera tempel

Overdekte winkelstraat Hondori

Hondori is een brede en autovrije winkelstraat die volledig overdekt is. Onze tieners hebben zich een hele middag uitstekend vermaakt in de trendy boetiekjes, vintage kledingzaakjes, grote malls, electronicazaken met de nieuwste gadgets, koffiezaakjes, restaurants, eetkraampjes, souvenirwinkels, karaokebars en video-arcadehallen.

Hun absolute favoriet? Het anime-walhalla Animate, net buiten de overdekte winkelstraat. 5 verdiepingen vol mangaboekjes, anime, stripboeken, Pokémon-kaarten, beeldjes, pennen, schriften, kaarten, knuffels van bijvoorbeeld Hello Kitty, One Piece en Dragon Ball. En natuurlijk ook gachaponautomaten (met een soort verrassingseieren) en arcadegames.

Sowieso is het leuk om door het centrum van Hiroshima te wandelen, er hangt een hele vriendelijke en ontspannen sfeer. Het voelt helemaal niet als een drukke grote stad.

Okonomimura

Een bezoekje aan Hiroshima is niet compleet zonder de lokale specialiteit okonomiyaki. Okonomiyaki is een hartige pannenkoek met daarbovenop laagjes noedels, geraspte kool, ei, vlees of garnalen en inktvis, afgetopt met de speciale okonomiyaki-saus. Je bepaalt zelf de samenstelling en er zijn ook vegetarische varianten.

Okonomimura is een grote foodcourt van 4 verdiepingen met allemaal eettentjes die niets anders serveren dan okonomiyaki. Ieder eettentje maakt dit gerecht weer net wat anders klaar. Je zit op kleine krukjes rondom de grillplaat waar de okonomiyaki voor je neus wordt klaargemaakt. Een leuke ervaring!

Okonomimura

Extra tips voor Hiroshima met kinderen

Andere ouders deelden deze tips met ons:

  • In het Senda-Park, een half uurtje wandelen vanaf het Hiroshima Peace Memorial Park, is een grote speeltuin met klimtoestellen en glijbanen.
  • Vanuit de Orizuru Tower heb je een mooi uitzicht over het Vredespark en de omgeving. Verder kun je hier kraanvogels leren vouwen. Het allerleukst is de spiraalvormige glijbaan midden in het gebouw waarop je vanaf de 12e verdieping helemaal naar beneden kan glijden.

  • De Shukkeien Tuinen is een traditionele Japanse tuin, aangelegd in 1620. Je kunt hier in alle rust wandelen over kronkelende paadjes langs vijvers vol koi-karpers.
  • Bezoek een baseballwedstrijd in het Mazda Zoom Zoom stadion. Toyo Carp is niet de beste ploeg van Japan, maar heeft wel de meest enthousiaste fans. Leuk om eens mee te maken!

Kindvriendelijk hotel Hiroshima

Het Smile Hotel Hiroshima is een erg prettig hotel. We verbleven hier in 2-persoonskamers met hele comfortabele bedden, een heerlijke regendouche en voldoende ruimte voor de bagage. Dit hotel ligt op een toplocatie: in een gezellig straatje vol barretjes en restaurantjes, op een kwartiertje lopen van het Peace Memorial Park, maar ook van de gezellige winkelstraten. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Een dagtrip naar Miyajima

Vanuit Hiroshima kun je een dagtrip maken naar het eiland Miyajima. Miyajima staat bekend om de iconische rode torii-poort (Itsukushima-schrijn), deze staat in de top 3 van de meest gefotografeerde plekken van Japan. Zowel de poort als de schrijn zijn in het water gebouwd, bij vloed staat de torii-poort half onder water en dan lijkt deze te drijven in zee.

 Miyajima

Miyajima is een leuk uitstapje voor gezinnen. Zo lopen er net als in Nara overal wilde herten rond. En er is van alles te doen en te zien. Je kunt een mooie wandeling maken naar de top van Mount Misen, of met de kabelbaan omhoog voor een mooi uitzicht over Miyajima en de baai van Hiroshima.

 Miyajima

Er zijn verschillende tempels op het eiland, zoals een pagode met 5 verdiepingen. Wij vinden de Daisho-in tempel het meest indrukwekkend. De route naar boven is bezaaid met 500 beeldjes van Buddha’s discipelen. Ze hebben allemaal een andere gezichtsuitdrukking en dragen schattige mutsjes, die met de hand gemaakt zijn door de monniken. Het complex bestaat uit verschillende mooie gebouwen en is meer dan 1.200 jaar oud.

 Miyajima

Miyajima is een populaire dagtrip vanuit Hiroshima. Wil je hier iets meer tijd hebben, dan kun je net als wij overnachten in een traditionele ryokan. ’s Avonds zijn veel gebouwen en de rode torii-poort mooi verlicht.

 Miyajima

Je reist eerst met de trein in een half uur naar Miyajimaguchi en neemt daar de ferry. De overtocht met de ferry duurt zo’n 10-15 minuten en is inbegrepen in de JR-pas. Tip: zoek vooraf even de actuele getijdetijden op, zodat je weet wanneer de rode torii-poort op zijn mooist is.

Meer tips nodig? Lees ook onze andere blogs over Japan met kinderen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *