‘Mama, ik kan mijn ogen niet geloven!’ Het is duidelijk, beter had blogger Cindy de vijfde verjaardag van haar dochter Fleur niet kunnen vieren in Beijing. De acrobatenshow van het Chinese Circus was een schot in de roos!
Er is nog veel meer te beleven in Beijing met kinderen. Wandel over de imposante Chinese Muur, vaar met een bootje over het Kunmingmeer in het Zomerpaleis of ga op zoek naar de leukste straatjes in de oude hutongs. En wat dacht je van panda’s spotten in de Beijing Zoo? In dit blog geven we je tips voor je bezoek aan Beijing met kinderen.
Beijing met kinderen praktische tips
Cindy was met haar man en kinderen van toen 6 en 5 jaar een kleine week in Beijing. Terwijl blogger Tikva Beijing een stopover had van 3 nachten met haar dochter van toen 12 jaar. Voor een eerste bezoek aan Beijing met kinderen zouden we je aanraden drie tot vijf dagen uit te trekken.
Cindy vloog op Shanghai en namde nachttrein naar Beijing. Een geweldige ervaring. Rechtstreeks op Beijing vliegen kan natuurlijk ook. Of ook heel gaaf de Transsiberië Express met kinderen en dan eindigen of beginnen in Beijing.
Je kunt je in Beijing aardig redden met Engels, al heb je soms wat handen en voeten nodig. Een vertaalapp biedt dan uitkomst, die gebruiken de Chinezen zelf ook veel. Neem voor de zekerheid ook een visitekaartje van je hotel mee om aan een taxichauffeur te laten zien. Onderweg op zoek naar de juiste route? Grote kans dat iemand je binnen een paar minuten aanspreekt om je op weg te helpen. Beijing is een grote, afwisselende stad vol culturele hoogtepunten en vriendelijke mensen. En zeker leuk om te bezoeken tijden je reis door China met kinderen!
Ook in Beijing ontkomen je kinderen er niet aan: ze trekken vaak nog meer aandacht dan de bezienswaardigheden die je bezoekt. Waar je ook bent, er is altijd wel iemand die met ze op de foto wil. En vaak blijft het niet bij één persoon …. Vooral het dochtertje van Cindy van toen 5 had daar echt niet altijd zin in. Van eerdere vakanties in Azië was ze dit gewend, dus zei ze gewoon heel resoluut ‘no thank you’. Dat accepteerden de meesten wel, ook omdat onze zoon het meestal geen probleem vond om even op de foto te gaan. In elk geval handig om dit even vooraf te bespreken met je kinderen, dan is het ter plekke wat minder overweldigend voor ze.
In China en ook in Beijing werken Nederlandse pinpassen niet altijd. Er is sinds 2024 een Beijing Pass (Yikatong Cards) die je als buitenlander kan gebruiken voor het openbaar vervoer. Een andere optie is AliPay welke je kan koppelen aan je creditkaart, dan kan je met je telefoon in en uit tappen. Het nadeel hiervan is dat je dit maar voor 1 persoon kan gebruiken. Je kind heeft in dit geval dus ook een eigen telefoon met internet en AliPay nodig. Kinderen tot 120 cm reizen gratis met het openbaar vervoer in de stad.
Tip! Ben je nu of binnen 3 maanden in Beijing, check hier de acties van Klook en van GetYourGuide. Hier zijn tours maar ook kaartjes (met korting) te koop voor veel verschillende kindvriendelijke attracties in Beijing. Dit is ook handig omdat je hiermee gelijk de verplichte reservering voor diverse musea kunt regelen. Dit is helaas namelijk vaak best lastig omdat je Chinese apps nodig hebt om te betalen en te reserveren.
Wat te doen in Beijing met kinderen
Bezoek een acrobatenshow met je kinderen
Het Chinese Circus is niet alleen een feest voor kinderen, ook wij keken onze ogen uit. Twintig meisjes op één fiets, draaiende bordjes, rondvliegende kopjes en schoteltjes, koorddansers, motoren die rondracen in een grote metalen bal. Onze kinderen zaten de hele show met open mond te genieten, een aanrader dus.
Met je kinderen op de Chinese muur
Dat je de Chinese Muur vanaf de maan kunt zien, is helaas een fabel. Dat maakt het grootste bouwwerk ter wereld zeker niet minder indrukwekkend. Bij helder weer zie je de muur zo ver als je kunt kijken door de bergen slingeren. Bij Cindy was het helaas heiig en regenachtig. Kijk goed naar welke locatie je gaat.
Badaling ligt het dichtst bij Beijing. Het is ook de meest toeristische en drukbezochte sectie. Wel mooi gerestaureerd, en er zijn voorzieningen zoals een kabelbaan en een buggyproof opgang naar de muur.
Wij kozen Mutianyu. Daar is de muur goed gerestaureerd en kun je met een kabelbaan naar boven en naar beneden. Het is wel iets verder rijden, zo’n anderhalf uur. Doe goede wandelschoenen aan; sommige stukken zijn best steil. Zeker bij regenachtig weer kan het glad worden op de muur, is onze ervaring.
Een van onze andere bloggers koos voor een tour naar een stuk van de Chinese muur Jiankou. Dit deel van de muur is grotendeels ongerestaureerd. Daardoor is het er rustiger, maar er zijn dus ook nauwelijks voorzieningen. Ook Jinshanling is een ruiger stuk van de Chinese muur. Naar beide bestemmingen ben je wel langer onderweg, reken op twee a drie uur enkele reis. Dit kan met het openbaar vervoer, maar een tour is makkelijker.
Het park van de Tempel van de Hemelse Vrede
Wij bezoeken altijd graag een park als we met onze kinderen op reis zijn. Vooral als je een stad als Beijing bezoekt met je gezin is dat een aanrader. Even ontsnappen aan de drukte en de hitte van de stad. Beijing heeft verschillende leuke parken, het park van de Tempel van de Hemelse Vrede vonden wij het mooist. Het is prachtig aangelegd en biedt veel vermaak.
De inwoners van de stad komen hier om te dansen, zingen, voetballen met een shuttle, trucs met een diabolo te oefenen en Tai Chi of vechtsporten te trainen. Neem vooral ook een kijkje bij de gymtoestellen midden in het park. Het lijkt een kleurrijke speeltuin, maar wordt intensief gebruikt door senioren om fit te blijven.
Onze kinderen deden natuurlijk enthousiast mee, dat werd erg gewaardeerd. Plan rustig een paar uurtjes voor dit park in. En vergeet natuurlijk niet om de Tempel van de Hemelse Vrede nog te bezoeken. Je kunt een entreekaartje kopen voor alle attracties, of alleen voor het park. Voor kinderen bepaalt niet de leeftijd, maar de lengte hoeveel entree ze betalen, zoals overal in China.
In vogelvlucht door de Verboden Stad
Tja. De Verboden Stad vonden we tijdens onze vakantie in Beijing met kids een twijfelgevalletje. Van een eerder bezoek zonder kinderen wist ik dat het ontzettend veel soortgelijke gebouwen zijn. Alles van steen, daardoor is het er warm. Heet zelfs in de zomer. En ontzettend druk bezocht. Maar onze kinderen waren toch wel benieuwd, de Verboden Stad klinkt natuurlijk wel spannend. Dus kozen we een paar gebouwen uit om te bekijken. We lieten de kinderen ontdekken welke gebouwen het belangrijkst waren, (hint: tel het aantal dieren op de rand van het dak), ze mochten verkleed als keizer en keizerin een filmpje opnemen (vinden we normaal te toeristisch) en puften al snel weer uit in de schaduwrijke tuin. Een kort bezoekje, maar zo hielden we het voor iedereen leuk.
Tip: om een entreekaartje te kopen, moet je (een kopie van) je paspoort laten zien. Dat mag ook een foto op je telefoon zijn, maar zonder kopie krijg je echt geen kaartje. Koop je kaartje voor deze en andere attracties in Beijing van te voren hier online. Je kan sinds 2024 niet langer ter plekke een kaartje kopen.
Jingshan Park
Jingshan Park is een fijne plek om even te ontsnappen aan de drukte van Beijing. Het park ligt direct achter de Verboden Stad en vanaf de top van de heuvel heb je een prachtig uitzicht over de gouden daken van het Paleis van de Hemelse Vrede en Tiananmen Square. Vooral rond zonsondergang is het hier druk met zowel toeristen als locals die komen genieten van het uitzicht.
Zomerpaleis Beijing
Het Zomerpaleis in Beijing is een van de mooiste plekken in de stad om even te ontsnappen aan de drukte. Het is een enorm park vol tempels, paviljoenen en bruggen, gelegen rond het uitgestrekte Kunming-meer. De combinatie van historische gebouwen, schaduwrijke wandelpaden en het water zorgt voor een ontspannen sfeer. Zeker op warme dagen is het hier een stuk aangenamer dan in het centrum, omdat er veel bomen zijn en je kunt genieten van een verkoelend briesje vanaf het meer.
Een van de leukste manieren om het park te verkennen is per boot. Je kunt een roeiboot huren of een elektrisch bootje nemen en zo vanaf het water genieten van de omgeving. De stenen bruggen en kleurrijke tempels weerspiegelen prachtig in het meer, en het is een fijne afwisseling na een paar dagen door de stad slenteren.
Wel is het goed om rekening te houden met de afstanden. Het Zomerpaleis is echt enorm, en als je alles lopend wilt verkennen, maak je al snel flink wat kilometers. Voor jonge kinderen kan dat best pittig zijn. Er zijn gelukkig verschillende ingangen, dus je kunt kiezen welk deel je wilt bezoeken en eventueel een kortere route nemen. Een van de hoogtepunten is de Lange Corridor, een prachtig beschilderde overdekte galerij die perfect is om even in de schaduw te wandelen. Voor het zomerpaleis moet je minimaal een halve dag uittrekken. Houdt ook rekening met de reistijd vanuit centraal Beijing.
Neem je kinderen mee naar de avondmarkt
Als je in Beijing bent met je kinderen, móet je een avondmarkt bezoeken. Echt een beleving! Kooplieden prijzen er met luide stem hun waren aan, je ziet hier de meest vreemde dingen op een stokje. Hele inktvissen, sprinkhanen, torren, zeepaardjes, schorpioenen, padden, wat je maar kan bedenken. Of je er iets eet, moet je natuurlijk zelf weten, wij kozen ervoor om alleen de sfeer te proeven.
Beijing Olympic Park
Het Beijing Olympic Park is het terrein waar in 2008 de Olympische Spelen plaatsvonden en waar in 2022 ook de Olympische Winterspelen deels werden gehouden. Het park is enorm en huisvest enkele van de meest iconische gebouwen van Beijing, waaronder het Bird’s Nest (Nationaal Stadion) en het Water Cube (Nationaal Zwemcentrum). Naast de sportfaciliteiten is het een fijne plek om te wandelen, fietsen en zelfs met kinderen te spelen in een van de groene zones. Mocht je geluk hebben en in Beijing zijn op een heldere dag, ga dan naar het uitkijkplatform op de Olympic Tower.
Lama tempel
De Lama Tempel, ook bekend als Yonghe Tempel, is een van de belangrijkste en best bewaarde Tibetaanse tempels buiten Tibet. Gelegen in het noordoosten van Beijing, is dit een indrukwekkend complex vol kleurrijke paviljoenen, gedetailleerde houtsnijwerken en de geur van brandende wierook. Het is een beetje als verstoppertje spelen hier.
Drum Tower en Bell Tower
De Drum Tower is een van de historische wachttorens van Beijing en ligt in de oude hutong-wijken ten noorden van de Verboden Stad. Samen met de Bell Tower werd deze toren gebruikt om de tijd aan te geven in de tijd vóór mechanische klokken. Check van te voren op welke tijden er shows worden gegeven (normaal gesproken op het hele uur, behalve om 12:00 uur). Ook voor kinderen is het cool om zo’n demonstratie met de enorme trommels te zien.
De Bell Tower bevind zich vlakbij de Drum Tower. Nu je hier toch bent moet je ook daar even binnen kijken.
Nog veel meer te doen met je kinderen in Beijing
Er is nog ontzettend veel meer te doen in Beijing. Dat is ook het verraderlijke. Want onderschat niet hoeveel indrukken zo’n grote stad geeft en hoeveel meters je ongemerkt aflegt. Wij reisden zoveel mogelijk met de metro of namen een taxi, en maakten bewuste keuzes.
Als je wel een beetje klaar bent met alle tempels dan zijn er ook nog verschillende interactieve musea in Beijing. Zoals het China Science and Technology Museum en Sony ExploraScience. Ook een natuurhistorisch museum is altijd leuk om te bezoeken met kinderen, het Beijing Natural History Museum heeft een aantal dinosaurus skeletten. Veel musea in Beijing zijn op maandagen gesloten. Houdt er ook rekening mee dat je voor vrijwel elk museum van te voren kaartjes moet reserveren. Dit kan je zelf proberen te doen via een een Chinese app of koop je kaartje online via een site als GetYourGuide die regelen dit dan voor je.
Er zijn meerdere pretparken rondom en in Beijing. Veruit de beste is Universal Studios, ongeveer een uur reizen vanaf het centrum van Beijing. Jongere kinderen ontmoeten hier Kung Fu Panda en de Minions, terwijl oudere kinderen lekker kunnen gillen in de achtbanen. Ga bij voorkeur niet in het weekend naar Universal Studios, maar op een doordeweekse dag.
Wil je echte Panda’s zien, ga dan naar de Beijing Zoo.
Kindvriendelijk hotel in Beijing
Als je in Beijing een kindvriendelijk hotel zoekt dan kan je kiezen voor een goedkoper en sfeervolle optie in bijvoorbeeld hutongs. Wil je liever meer comfort dan zijn er ook genoeg westerse hotelketens te vinden in Beijing. Bekijk hier hotels met familiekamer op loopafstand van het plein van de hemelse vrede.
Hygiëne
De hygiëne is stukken beter dan toen we hier jaren geleden zonder kinderen waren. Spugen op straat is tegenwoordig een uitzondering. Wat handig is om te weten, is dat kleinere restaurants bijna nooit een toilet hebben. En de meeste openbare toiletten op straat zijn, zoals overal ter wereld, niet om over naar huis te schrijven. In de grotere restaurants en de internationale ketens zijn de toiletten wel goed.
Uit eten met kinderen in Beijing
Wij vonden het een feest om met onze kinderen uit eten te gaan in Beijing. Het aanbod is reuze divers. Van aparte snacks op de avondmarkt tot overheerlijke Pekingeend. En van gevarieerde food courts tot de overbekende fastfoodketens. Met stokjes eten is natuurlijk een kwestie van oefenen. En anders vraag je in restaurants gewoon om een lepel voor je kinderen. Ze maken het je hier graag naar de zin. Drinkt je kind liever geen thee, water of fris bij het eten? Dan koop je toch gewoon even een sapje bij de supermarkt op de hoek? No problem.
Misschien is Beijing niet de meest voor de hand liggende bestemming met kinderen, maar geloof me, deze reis vergeet je nooit meer!
Lees ook onze andere blogs over China met kids, zoals reisverslag Beijing of tips voor Shanghai met kinderen, Hong Kong met kinderen of tips voor kindvriendelijk hotels in China.